Mistrovství ČR žáků ve slalomu na Křivoklátu 22.8. - 23.8. 2020

Křivoklát hostil letošní rok MČR žáků, který byl zároveň i posledním závodem seriálu ČP žáků 2020.

  
Český pohár žákyň má letos dvě české královny, obě z amatérských oddílů ze západních Čech.
Díky vítězství Veroniky Tůmové na MČR, stanuly v konečném pořadí ČP žákyň v kategorii K1ž na nejvyšším stupínku Veronika Tůmová /SK Hubertus/
společně s Bárou Galuškovou /KVS Sušice/.

  
Na závodišti se objevili i ti, kteří startovali v žákovských soutěžích desítky let zpět. Zdeňka Grosmanová měla již jako žákyně v K1Ž 1.VT.
Poté jako závodník, reprezentant a trenér v podstatě posledních 45 let z účasti na podobných soutěžích nevypadla.
 
  
Účast byla hojná a o diváky nebyla nouze. Dostat se k vodě a získat lepší divácké místo leckdy jednoduché nebylo. Kvůli předpovědi počasí,
že odpoledne má přijít velká bouřka, byl startovní interval zkrácen na 40s, aby se odjela co největší část závodu za pěkného počasí.
Nakonec to tak strašné nebylo. Sprchlo až na závod hlídek a při vyhlášení vítězů už pršelo jen lehce.

  
Těla sportovců, trenérů a rozhodčích spotřebují mnoho kalorií a dostat je do sebe bylo možné v příjemném kiosku u startu.

              
Jirka Holý, díky němuž je tento slalomový kanál postaven. Podle jeho slov pouze přihlíží a organizaci velkých akcí nechává na mladších. Ale voda je jeho život a nejde ho u kanálu nevidět.
Lukáš Pollert díky své početné rodině /6 dětí/ je viděn již nějakou dobu na žákovských soutěžích a ještě pěkných pár let asi bude.
Filip Jančar, kdysi kajakářský "jedničkář", se vedle učitelování pustil i na trenérskou dráhu. Od svých svěřenců z USK Praha, které piplá v podstatě od píky,
čekal umístění na nejvyšších místech a nějaké medaile se i dočkal.
Petra Hladíková, za svobodna Koudelová, jezdila na kajaku chvíli i v seniorské reprezentaci. Mnoho let pak strávila s manželem v Japonsku a dnes jako maminka také
na startu vyhlíží jednu ze svých čtyř ratolestí.
Rozhodčího Karla Kočího můžeme často vidět na startu. A když náhodou udělá na závodníka  bububu, tak tím stejně chce říci : "Kamaráde, ať ti to vyjde!"

  
Václav Martin, často hlavní rozhodčí. Chlapík,co se stará o detaily, aby všechno fungovalo. Anna Galušková a Markéta Martinová. Čerstvé padesátnice. Kdo by to do nich řekl?
  
Zdeněk Pípal. Jeden z budějovických rozhodčích, slalomářský srdcař. Poslední pouštění hrůzy na soupeřky po česku zatančením tance „Haka“ ukázání svalů a hurá do boje.
  
Vyhlášení výsledků přihlíželo spousta lidí a Amálka Hilgertová, mistryně Evropy seniorek a mistryně světa U23 v roce 2019, předávala ceny nejlepším závodníkům.
Veronika Tůmová jela na rozdíl od Báry čistě a zaslouženě vyhrála. I dobrý pamětník velice špatně vzpomíná, kdy někdo do loděnice SK Hubertus přivezl titul mistra ČR.
Tumba bude muset našetřit na sud. Doufejme, že ho nebude platit Veronika ze své výhry.
A ještě jednu hodnotnou cenu vítěz ČP 2020 získal. Dívka trénink s Amálkou Hilgertovou a vítězný kajakář zase trénink s Vávrou Hradílkem, který se také
celého sobotního programu MČR účastnil jako Hvězda pro hvězdy.
 
  
 
     
Děvčata Bára Galušková a Veronika Tůmová - velké kamarádky na břehu, velké soupeřky na vodě. Matematika byla v této chvíli jasná.
Pokud Veronika vyhraje a Bára nebude hůř než druhá, obě budou stát v celkovém pořadí ČP 2020 na prvním místě. Obě dostanou voucher na 5000Kč a obě dostanou šanci
jako vítězky jezdit ČP seniorů 2021. A nejdůležitější je, že obě jsou i tak spokojené.

Pro vítěze ČP žákyně starší a její 3 oddílové parťáky


 
                        



Za report z Křivoklátů děkuje SK Hubertus Vláďovi Galuškovi.

Přečtěte si také „Sport pro ni není prioritou“