MEGA podzimní soustředění SCM ve Francouzském Lyonu
Podzimní soustředění SCM pro jižní a západní část Čech se konala na Lyonském severním kanále Sault Brenaz.
Letos jsme se rozhodli, že vezmeme ještě pár nadějných mladších slalomářů z našeho regionu, aby se podpořil jejich výkonnostní růst.
 A tak vzniknul MEGA velký tým o 32 děckách a 8 trenérech. Jako plechová kavalerie dopravilo všechny členy týmu do Lyonu v 5 plných dodávek.
A protože zbývaly ještě tři místa, pozvánku přijal Toník a Jáchym Pollert z USK a donedávna neznámý Kuba Hanuš.


V této chvíli ještě na trénink nadržená a neunavená děcka. Každý byl ještě schopen zvednout ruku na pozdrav a usmívat se.
Ke konci soustředění už byly pozdravy více méně na "lachtaní způsob"

Počasí po celé soustředění přálo. Každý den v 8 hodin ráno 32 děcek vybíhalo na několika kilometrové ranní nastartování organismu.
Poté snídaně a každý den v 10.00 všichni seděli v lodi. Po tréninku oběd, pár hodin strávených na počítači nebo v posteli a v 15.00 všechny čekala
druhá fáze tréninku. K večeru na skupiny proběhla analýza videa a tu a tam akční film na plátně. Občas se promítal i horor a to značilo, že přichází únava.
A pak přišel zasloužený spánek. Kdo po 22 hodině vylezl jednou nohou z postele, měl ráno pár kilometrů běhu na víc.
Dochvilnost se netrpěla, minuta zpoždění či jiný prohřešek zmíněný kilometr běhu extra ve stylu "jeden za všechny, všichni za jednoho".
A protože vodák běh zrovna nemusí, tým fungoval lépe než nejdražší švýcarské hodinky.

  
Před každým tréninkem probíhalo na břehu vysvětlování tratí.
  
Olda Weber jako trenér vysvětluje tréninkovou trať. Stalo se i, že někdo třeba nepochopil první výklad a Olda nechápal, jak je to možné.
  
Část trati, kterou děckům nadizajnoval vysvětluje budějovický Robert Tesař, alias Menty.
  
Otce sušického Zdendy Galušky, co by člena trenérského týmu čeká na břehu dlouhý den. Už si připravuje desky na zápis tréninkových časů.
  
Princeznu z Karlových Varů a Horšovského Týna doprovázeli dva kavalíři ze Sušice. Pravděpodobně jim i sem tam nesli na start tréninku lodě.
 
  
SK Hubertus Karlovy Vary - Veronika Tůmová
  

Trénink končí a za chvilku se venku zhasíná.
          
Pojídání mušlí a šneků patří k soustědění našeho regionu jako Křemílek k Vochomůrkovi. Kdo chce zažít a přežít tohle soustředění, musí pozřít
i tuto Francouzkou delikatesu. Ale našli se bohužel i zbabělci. Především ti co neznali naše zvyky.
Tonička Galušková už v této věci je ovšem matadorkou a vysrkne šneka nebo mušli, jako by do sebe hodila frťana něčeho ostřejšího.
Jeden z rozpisu tréninků. V jedné tréninkové skupině je naše karlovarská Verča Tůmová s dvojnásobnou juniorskou mistryní světa Toničkou Galuškovou.
Tak snad od ní nějaké ty sušické finty okoukala.
  
 Jáchym Pollert, syn Járy Pollerta, dizajnéra olympijských tratích byl zase ujetej na Nutelu a učil sušické borce, jak se taková Nutela baští v Praze.
 
Kdo byl pro nás příkladem?
Vítek Pohanka, nositel kajakářské 1VT, kterého okukovali kajakáři a Tonička Galušková, která zase byla ikonou pro holky.


Někdy vylezlo sluníčko z mraků až při tréninku. Ale to nikomu nevadilo. Hlavně že voda cákala.
  

V tuto chvíli se závodníci připravují na testy, které se jezdí v Lyonu pravidelně již spousty let a jsou již léta pro všechny "skoro stejné".
A tak se mohou porovnat třeba s o 10 let staršíma závodníkama, kteří byli kdysi v jejich věku. Pro někoho to byla novinka, ale všichhni bojovali statečně.
 

Asi tři závodníci byli ten den nějací nakřáplí a tak jsme je netrápili.

Areál vodního slalomu v Lyonu.

Deset dní super počasí, deset dní pádlování na pěkné vodě, deset dní zábavy a deset dní nových zážitků.
Jedenáctý den nám při odjezdu z teplých krajin něco bílého naznačilo, že je na čase přemýšlet o jiném skupenství vody.
Prostě se pomalu začít připravovat na pár měsíců na jiný druh sportu.
 
  
Ve čtvrtek večer, poslední den soustředění se skoro všichni sbalili na ranní odjezd. Tri účastníci soustředění zřejmě navazovali lodě až ráno.