Výbuch varny pervitinu zapálil dům "u Cendyse Macečka"
       škody jdou do milionů. . . . . .
Karlovy Vary  26. listopadu 2010
 
          Výbuch v ilegální varně drog způsobil v Karlových Varech požár domu.
          Škoda byla vyčíslena zhruba na deset milionů korun. Podle statika hrozí,
          že by se mohla část poškozené střechy zřítit do ulice. Bylo proto z
          bezpečnostních důvodů v okolí domu uzavřeno.

 
Jak to celé událo vypráví přímý účastník celé akce - Dušan Maceček:
Kolem půl osmé ráno otřásla domem strašná rána. Po detonaci, která vyrazila část štítu domu, vyšlehly z bytu ve čtvrtém podkrovním patře objektu plameny. Z bytu se ozývalo zoufalé volání v cizí řeči, poznal jsem vietnamštinu, tak jsem vyrazil dveře a z bytu vyběhli dva Vietnamci na kterých hořelo oblečení. Na chodbě byl zmatek, sebral jsem hasicí přístroj a snažil se o prvotní zásah v bytě. Když hasičáky došly, napustil jsem vanu a začali jsme nosit vodu v kýblech. Troufl jsem si až do bytu ale oheň se nám s nájemníky zlikvidovat nepodařilo. "Byl jsem od kouře celej jako černoch" říká Dušan.
 
 
 
Byt v podkroví byl podle jeho slov pronajatý asi měsíc a žádné problémy s nájemníky nebyly. "Co dál, budeme si pomáhat abychom mohli do Vánoc normálně žít,“ dodal, "hlavně musím zítra s kamarádem Jardou Sýkorou natáhnout plachtu na zbylou střechu."  Podle očitých svědků, dva Vietnamci kteří v ohořelých šatech vyběhli z domu, nasedli do stříbrné Škody Felicie s karlovarskou značkou. Policisté proto neprodyšně uzavřeli celý region a po autě v němž dvojice prchala začali pátrat. Během hodiny bylo jejich snažení korunováno úspěchem a vozidlo i s posádkou zajistili policisté u Sokolova poblíž obce Královské Poříčí. Auto bylo podle slov policejního mluvčího plné chemikálií, které by mohly sloužit k výrobě drog.
 
Při prohlídce prostor objevili hasiči jak varnu, tak řadu chemikálií potřebných pro výrobu drogy.
Byla mezi nimi i velice nebezpečná kyselina fosforečná. Ta byla ostatně cítit ve vzduchu v okamžiku,
kdy zasahující hasiči chladili před domem část varny /na snímku/.
 
Jednoho ze zadržených cizinců transportoval vrtulník na popáleninové centrum nemocnice v Praze, u druhého policisté čekali až se k jeho zdravotnímu stavu vyjádří lékař.
„Minimálně dva lidé budou potřebovat náhradní ubytování,“
konstatoval mluvčí hasičů Martin Kasal. Život v domě pak podle jeho slov bude komplikovat i poškozená střecha. Statik na místě vyhodnotil situaci a podle jeho slov hrozí části střechy sesutí
a odhadnul škodu přibližně na deset milionů.

 

www.skhubertus.com