Raftařům turistického oddílu vodáků z horní loděnice chyběl na blížící se závody
       Českého poháru do počtu "veterán" - a tak mne kontaktovali zda bych se
       ujmul možnosti jim vypomoci jako náhradník na háčku. S lehkým srdcem
       jsem na to kývnul aniž jsem věděl co mne čeká ! Ještě dnes mne všechno bolí .
       Čekala mne tvrdá zkouška která si nezadá s těmi určitě těžšími
       závody ve slalomu. Klucí od turistů mne překvapili svým nasazením pro věc
         a já si v jejich přítomnosti na závodech vyšší kategorie kde startovali takoví borci jako Slovák, Uncajtík, Vacíková......
         a další - uvědomil že buď budu trénovat nebo na nic nebudu mít. Tak jsem se rozhodl pro to druhé. Smekám před nimi.

 
Tak takhle nějak jsem se zapojil do bojů o body v raftových závodech v Českém Vrbném i když
častý silový trénink - jako mí spolujezdci - z K.Varů do Lokte proti proudu a zpět mi znatelně chyběl.
 
Peřeje dokázaly některé rafty vyzdvihnout hodně vysoko a tak se někdy i plavalo.
 
 Na Poháru startoval nejen celý národní manšaft ale i další světová Extratřída. Na snímku je vidět že i na raftu se strkají "krky"
jako to třeba zde provádí raft s předním Českým raftařem veteránem Petrem Panenkou - z fy.PROFIPLAST.
 
                                RK STAN                                           Hlídky - vpředu sedí správce kanálu Ondřej Pinkava.
   
Klucí bojovali i na Trnávce.
  
     ČUNOVO                                                                    KAMENICE

Co napsaly SPORTOVNÍ NOVINY:

Do raftové nominace na MS 2009 nejlépe vykročili Jezinky a Cvoci

Praha - Slalomová trať v Českém Vrbném odkryla o uplynulém víkendu první políčka nominační tajenky, které posádky budou reprezentovat Českou republiku na mistrovství světa v raftingu v roce 2009 v Bosně a Hercegovině. Nejlépe vykročily do série šesti nominačních závodů v úvodních discilplínách slalomu a sprintu posádky Jezinek z klubů RK Stan/RK Trója a Cvoků z WD Prostějov. Nominace bude pokračovat sjezdem přes vltavské Čertovy proudy pod lipenskou přehradou a definitivní podobu získá po Evropském poháru ve slalomu, sprintu a sjezdu na Trnávce. Česká republika obhajuje na MS tři zlaté medaile v kategorii žen a zlato a a dvě stříbra v kategorii mužů.

Závody v Českém Vrbném hostily všechny kategorie, ve kterých se u nás na raftu soutěží. Čtyřmístné rafty se počítaly do žebříčku Českého poháru, vedle mužů a žen se na trať vydali rovněž junioři a veteráni. V kategorii žen vyhrála sobotní slalom posádka Tygříků před slovenskými Mistrálkami a Jezinkami, v mužích porazili Cvoci své oddílové kolegy WD WC a třetí RK Tróju. Z juniorských posádek si s nenáročnou tratí nejlépe poradil raft Hanace juniors ČB před Jiskrou Havlíčkův Brod a Kaplicí D. Mezi veterány jel nejrychleji raft WD Veterán, druzí dojeli Kohebumi a třetí RK Stan. Karlovarští veteráni byli bodováni na sedmém místě. Mistrem České republiky v závodě hlídek se stal kub WD Prostějov A před RK Stanem a WD Prostějovem B.

Sprint byl na programu v neděli a v čtyřkách žen vyhrály Mistrálky před Jezinkami a Neonkami z Kaplice. Z mužských posádek se za Cvoky a WD WC umístila posádka WWRC ČB. Z juniorů nejrychleji projeli trať kapličtí vodáci před Havlíčkovým Brodem a Hanace, v kategorii veteránů vyhráli Kohebumi před Prostějovem a Geoplánem z Hradce Králové.

Posádky s reprezentačními ambicemi se ovšem nejvíce soustředily na kategorii šestimístných raftů. Nejlepší posádky neponechaly nic náhodě a většina z nich se ve Vrbném objevila o víkendu před závody na tréninku. Je jen škoda, že pořadatelé nepřipravili pro závody ČP a reprezentační nominace drobet důstojnější slalomovou trať - ta jimi postavená by spíše slušela veřejnému závodu nebo měření sil juniorů. V ženské kategorii se velezkušeným Jezinkám podařilo ve slalomu odrazit útok dravého mládí v podání prostějovských Tygříků, kterým úvodní slalom moc nevyšel a skončily až třetí za Indiánkami z Tróji. Na Jezinky tak prostějovské závodnice nabraly hned v úvodní disciplíně nepříjemnou ztrátu. V nedělní sprintu skončily Jezinky druhé za Tygříky a před svými rivalkami mají náskok 39 bodů.

V mužích se očekával souboj prostějovských posádek WD WC a Cvoků, ovšem poněkud nečekaně jim první místo ve slalomu vyfoukli vodáci z Tróji, kteří by mohli sehrát roli černého koně nominačních závodů. Na druhém místě dojeli Cvoci, třetí pak WD WC. Svou nadějnou pozici ovšem trojáci promarnili v nedělním sprintu, když skončili až čtvrtí. Do čela nominace se tak prvním místem probojovali Cvoci, WD WC ztratili další body, když se nechali předjet ještě béčkem Tróji a dopádlovali třetí. Náskok Cvoků před druhou Trójou je dvacet bodů, třetí WD WC ztrácí již značných 69 bodů. Jen v teoretické rovině se pohybují šance účastníků posledních dvou světových šampionátů v Ekvádoru a v Koreji Šamanů OO z klubu WD Prostějov.

Po lehké vodě na kanále ve Vrbném změří raftaři své síly o první zářijové sobotě v peřejích úplně jiné kategorie, ve sjezdu přes pověstné Čertovy proudy pod lipenskou přehradou. Definitivně se o nominační tajence rozhodne na Evropském poháru na Trnávce, který se koná poslední víkend v září a uskuteční se zde všechny tři disciplíny - sprint, slalom a sjezd. Zatímco v kategorii žen jsou na Čertových proudech mírnými favoritkami prostějovské závodnice, v kategorii mužů se dá předpokládat zvýšení náskoku Cvoků. Posádka zkušených sjezdařů by měla mít na rozbouřené Vltavě navrch nad svými soupeři z Tróji, kteří vedle raftu závodí hlavně na slalomových lodích.

Autor: Filip Kolman


www.skhubertus.com